Type Here to Get Search Results !

Η διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit σε κάθε λειτουργικό σύστημα

Οι δύο κύριες κατηγορίες επεξεργαστών είναι οι 32-bit και 64-bit. Ο τύπος επεξεργαστή που έχει ένας υπολογιστής, όχι μόνο επηρεάζει σημαντικά την συνολική του απόδοση, αλλά υπαγορεύει επίσης και τον τύπο λογισμικού που τρέχει ή μπορεί να τρέξει. Οι περισσότεροι υπολογιστές και τα laptops στις μέρες μας έρχονται με 64-bit επεξεργαστές που “φοράνε” και Windows 10 64-bit ή Ubuntu 64-bit. Αλλά πάμε να δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι η διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit σε κάθε λειτουργικό σύστημα και επεξεργαστή.
 32-bit επεξεργαστής
Ο 32-bit επεξεργαστής ήταν ο κύριος επεξεργαστής που χρησιμοποιούταν σε όλους τους υπολογιστές μέχρι τις αρχές του 1990. Οι Intel Pentium επεξεργαστές και οι αρχικοί AMD επεξεργαστές ήταν 32-bit, που σημαίνει πως και τα τότε λειτουργικά συστήματα λειτουργούσαν με δεδομένα τα οποία ήταν 32-bits. Τα Windows 95, 98 και τα XP ήταν όλα 32-bit λειτουργικά συστήματα.
 Σημείωση: Ένας υπολογιστής με 32-bit επεξεργαστή δεν μπορεί να τρέξει ένα λειτουργικό σύστημα 64-bit. Μπορεί να έχει εγκατεστημένη μόνο την 32-bit έκδοση του λειτουργικού συστήματος.
 64-bit επεξεργαστής
Οι 64-bit υπολογιστές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1961 ήταν η IBM δημιούργησε το IBM 7030 Stretch, ένας υπέρ-υπολογιστής για την τότε εποχή. Ωστόσο, η 64-bit έκδοση δεν έγινε διαθέσιμη για τους υπολογιστές των μέσω χρηστών έως τις αρχές του 2000. Η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη 64-bit έκδοση για τα Windows XP, η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε home υπολογιστές που είχαν 64-bit επεξεργαστή. Τα Windows Vista, τα Windows 7, τα Windows 8 και τα Windows 10 μπορούν όλα να τρέξουν σε 64-bit επεξεργαστές. Υπάρχουν επίσης προγράμματα (λογισμικά) τα οποία έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί για να τρέχουν σε 64-bit υπολογιστές.
 Σημείωση: Ένας υπολογιστής με 64-bit επεξεργαστή μπορεί να τρέξει και 64-bit αλλά και 32-bit εκδόσεις ενός λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, ένας υπολογιστής που περιλαμβάνει έναν 64-bit επεξεργαστή, δεν θα τρέχει τόσο καλά αν το λειτουργικό σύστημα είναι 32-bit.
 Επίσης, ένας υπολογιστής με 64-bit επεξεργαστή, δεν μπορεί να τρέξει ένα 16-bit legacy πρόγραμμα. Πολλά 32-bit προγράμματα τρέχουν χωρίς προβλήματα σε ένα λειτουργικό σύστημα που είναι 64-bit, αλλά κάποια παλαιότερα 32-bit προγράμματα μπορεί να μην τρέχουν σωστά ή και καθόλου.
 Η διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit
Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των 32-bit και 64-bit επεξεργαστών είναι ο αριθμός των υπολογισμών που μπορούν να εκτελέσουν ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να ολοκληρώσουν εργασίες. Οι 64-bit επεξεργαστές έρχονται σε διπύρηνους, τετραπύρηνους, εξαπύρηνους και οκταπύρηνους επεξεργαστές. Όσο πιο πολλοί είναι οι πυρήνες που έχει ένας επεξεργαστής, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο αριθμός ανά δευτερόλεπτο που μπορούν να εκτελέσουν, γεγονός που τα καθιστά και πολύ πιο γρήγορα.
 Τα προγράμματα που απαιτούν πολλούς υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο για να λειτουργήσουν σωστά και ομαλά, μπορούν να λειτουργήσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στους επεξεργαστές με πολλαπλούς πυρήνες και 64-bit εκδόσεις.
 Επίσης μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit είναι το όριο τις μνήμης RAM που υποστηρίζεται από κάθε έκδοση. Οι υπολογιστές με 32-bit λειτουργικό σύστημα και επεξεργαστή μπορούν να έχουν έως 3-4GB μνήμης RAM, ενώ οι 64-bit υπολογιστές μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από 4GB μνήμης RAM. Η μνήμη RAM είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός υπολογιστή, καθώς όση περισσότερη έχουμε, τόσο πιο πολλά προγράμματα μπορούμε να τρέχουμε ταυτόχρονα, τόσο πιο καλά games μπορούμε να παίζουμε και τόσο πιο γρήγορα θα ανταποκρίνεται το σύστημα μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.